Stelian Ienci: „Îmi aleg cu grijă oamenii din jur”

Cum ai primit prima dată invitația de a participa la această ședință foto?

Invitația a venit când nu se putea mai bine pentru mine. Traversam o perioadă mai puțin fastă din viața mea și m-am simțit apreciat în acel moment. Nu am ezitat nici măcar o secundă în a lua decizia de a lua parte la acest proiect.

Ce așteptări aveai? Ce părere ai despre rezultatul final? Ce au spus prietienii / familia când te-au văzut în această ipostază?

Făcând parte din echipa Continental Forum Arad de 15 ani și cunoscând potențialul oamenilor din această companie, aveam certitudinea că va ieși ceva deosebit. De la primele informații pe care le-am primit am reușit să îmi fac o imagine a ceea ce a reprezentat rezultatul final. Singura mea temere era legată de „talentul” meu de a poza. Odată ajuns și văzând echipa care s-a ocupat de acest proiect de la colegii cu care urma să împărțim filele calendarului și până la doamna care se ocupă de costume mi-am dat seama de seriozitatea proiectului și de profesionalitatea lor. De aici și până la fotografiile de final a mai fost doar un pas. Iar rezultatul a fost unul uimitor.

Sunt mândru că reprezint luna septembrie. La fel a fost și familia mea care abia dacă m-a recunoscut în calendar:) Am fost felicitat de către prieteni cunoscuți, cea mai des întâlnită remarcă fiind: „Oauuu! Steli, tu ești?

Ești o persoană optimistă și veselă, de unde îți iei energia?

În general energia și starea de bine mi-o iau de la oamenii cu care sunt înconjurat. Aceștia îmi transmit starea de bine. În ultima vreme îmi aleg cu grijă oamenii din jurul meu. Veselia vine din interiorul fiecăruia, din lucrurile mărunte care se întâmplă în jurul său. Dacă reușești să nu te lași doborât de fiecare neajuns sau problemă care apare e imposibil să nu fii vesel. De ce nu ai fi? Și cel mai important este să o transmiți și celor din jur! Un mediu relaxat, optimist este locul cel mai bun de unde îți poți lua energia.

Ce înseamnă pentru tine meseria pe care o ai? Consideri că pasiunea are sens într-o carieră profesională?

În primul rând, fără pasiune nu poți avea rezultate în ceea ce faci. Am început în anul 2002 ca lucrător în parcarea hotelului. Aveam 18 ani și țin minte și acum cum măturam cu papionul la gât în fața hotelului. Apoi am devenit curier bagajist. Pot spune că au fost cei mai frumoși ani în această companie. Atunci am învățat cele mai multe dintre lucrurile pe care le știu astăzi. De acolo a mai fost un singur pas până la recepționer. Când mi s-a oferit acest post am acceptat fără nicio ezitare. Au urmat ani de pregătire participând la diferite training-uri organizate în cadrul companiei, dar și în afara acesteia, dobândind noi aptitudini care m-au ajutat în această meserie. Un singur lucru nu poți învăță în aceste cursuri: empatia. Consider că este cea mai importantă calitate a unui recepționer.

Poți să numești persoane care au avut un rol important în cariera ta ? Care ți-au transmis pasiunea pentru această meserie?

Tatăl meu a avut un rol decisiv în cariera mea. El a fost cel care m-a ghidat spre acest drum. Odată ajuns angajat al hotelului Continental Forum Arad, totul a depins doar de mine. Am avut în preajma mea oameni deosebiți care m-au făcut să continui în acest domeniu. Până și pofilul facultății l-am schimbat odată cu angajarea. Am fost admis la profilul finanțe-bănci, profil râvnit de mulți studenți. Când am ajuns în fața decanului și i-am spus că doresc să mă transfer la secțiunea turism, a rămas mască neștiind ce se întâmplă pentru că nimeni nu dorea să „retrogradeze” de la acest profil. Și sunt foarte mulțumit cu decizia luată! Chiar dacă probabil am intrat în istoria universității.

Care sunt ingredientele necesare pentru o zi de muncă reușită?

În opinia mea nu cred că sunt niște ingrediente care să îți facă o zi de muncă reușită. Poate fi o zi agitată, cu multe provocări, dar la sfârșitul ei să pleci zâmbind de la muncă știind ca ți-ai dus sarcinile la bun sfârșit. Sau poate fi o zi calmă în care se poate termina la fel de bine. Până la urmă tu îți faci ziua bună… sau nu. Depinde de cum privești lucrurile, oportunitățile pe care ți le poate oferi acea zi. Până la urmă totul e o provocare. Rămâne doar să înveți și să te bucuri de ce îți oferă viața… în fiecare zi!

Poți să ne dai un moment în care pasiunea pentru ceea ce faci a învins oboseala și epuizarea de la locul de muncă?

Ar fi multe momente în care acest lucru s-a întâmplat. Rămân însă la o întâmplare nu demult petrecută. Era o seară de sâmbătă și hotelul urma să se umple la capacitate maximă. Telefoanele sunau, lumea venea la cazare fără rezervare. O adevărată nebunie. M-am trezit în jurul orei două noaptea că mai sunt de venit câteva camere care aveau rezervare. Telefoane, mesaje, e-mail-uri că să aflu dacă sosesc. Se făcuse ora 5 dimineața și nu am apucat nici să mănânc. Eram „prins” în provocarea de a umple hotelul. Cu câteva minute înaintea închiderii zilei hoteliere a sosit și ultima cameră.

Vă dați seama că satisfacția a fost maximă și consider că pasiunea pentru ceea ce fac a întrecut epuizarea. Odată adrenalina trecută am simțit cu adevărat în oboseala acumulată pe parcursul orelor. Nu a mai contat. Rezultatul final m-a lăsat epuizat, dar cu zâmbetul pe buze.

Ce întâmplare neobișnuită / haioasă, de la locul de muncă, o poți împărtași cu cititorii noștri?

Nici nu știu pe care dintre ele să aleg să v-0 povestesc. Cert este că am văzut multe în anii aceștia. Ce îmi vine în minte în acest moment este situația în care, din cauza neatenției, oaspeții închid ușa de la cameră, iar acesta se blochează. Pentru a intra în cameră ei trebuie să coboare la recepție pentru a cere un nou card de acces. Unii oaspeți sunt prinși în afara camerei doar în lenjerie intimă. Din acest motiv, prezența unora într-o astfel de „vestimentație” în recepție nu mai este pentru mine o îmbrăcăminte sumară. Asta pentru că mi s-a întâmplat să văd lucruri mai „sumare” de atât…

Poți spune un moment în care ai fost mândru că faci parte din echipa Continental Hotels?

Mândru mă simt în fiecare zi. Sunt mândru de echipă și de colegii mei din departamentul recepției (Continental Forum Arad – n.n). Mă simt mândru atunci când suntem felicitați pentru munca pe care o depunem. Mă simt mândru ori de câte ori ni se oferă șansa să participam la diferite evenimente în care ne întâlnim cât mai mulți colegi (Campionatul de fotbal intern Continental Hotels, la ședința foto a Calendarului etc).

Dar cel mai mândru sunt că fac parte din această echipă de 15 ani. Unii ar spune că e plafonare. Eu spun că e consecvență și loialitate și, mai presus de toate, oportunitatea de a face ceea ce îți place!

Ne poți spune câteva cuvinte despre tine? Ce pasiuni ai în timpul liber?

Urăsc genul acesta de întrebări. De multe ori nici eu nu știu cine sunt cu adevărat. Încă sunt în faza în care mă descopăr. Cert este că îmi place să merg cu bicicleta, iar acest lucru l-am transformat în ceva mai presus decât pasiune. Sunt genul de om căruia îi place să fie înconjurat de oameni. Îmi place să călătoresc și prin prisma celui de-al doilea job (da, mai am un job și reușesc să le fac față cu brio amândurora, inclusiv să am o viață privată faină) am reușit să descopăr multe locuri și oameni noi care m-au ajutat să gândesc în afara cutiei, vorba aia.

Exercițiu de imaginație: dacă ai fi un instrument muzical ce crezi că ți s-ar potrivi?

Hmmmm. Din câte ați observat și din poza din calendar, îmi place să fiu dirijorul și nu să fiu dirjat. Ca instrument mă refer aici, desigur. Dar dacă nu aș avea încotro aș alege contrabasul. Este cel mai puțin îndrăgit dintre instrumente, dar este responsabil cu balansul orchestral. Chiar dacă pe scenă se află undeva în spate, în umbră, fără el orchestra nu ar mai suna la fel.


Stelian Ienci, recepționer la Continental Forum Arad, a jucat rolul dirijorului-recepționer în poza lunii septembrie a Calendarului 2017 Continental Hotels.

Vezi mai multe poze din culise.

Prin campania „Mai mult decât profesie. Pasiune!” ne-am dorit să aducem angajații, dar și meseriile dintr-un hotel într-o altă lumină, prin asocieri neasteptate.

Într-un domeniu în care lucrăm cu oameni pentru oameni, pasiunea pentru ceea ce faci este pe primul loc!